Tømrerlærling og Enduroatlet: Den perfekte kombination for Magnus

18-årige Magnus F. Kamelarczyk er en ung mand, der ikke er i stor fare for at blive beskyldt for at lide af ungdomssløvsind. I dagtimerne er han ved at tage en EUX, der er en kombination af en tømreruddannelse og en gymnasialuddannelse – på samme tid. Når han har fri, arbejder han benhårdt på drømmen om at blive blandt landets dygtigste Enduro mountainbikere.

Ifølge Magnus F. Kamelarczyk er kombinationen perfekt for ham, fordi han dels møder stor forståelse hos sin mester ved Sydfyns Byggefirma APS, og samtidig er skoleperioderne passet godt ind i hans stramme træningsprogram.

“Nogle gange er det nogle hårde dage, når du kommer hjem fra arbejde klokken 16.30, skal du ud at cykle, og så er klokken 20. Så er der ligesom ikke tid til så meget andet. Men det fungerer godt for mig, fordi når man er i lære, har du faktisk fri, når du har fri,” siger Magnus F. Kamelarczyk.

“Hvis jeg gik på STX, ville jeg have lektier eller skulle læse op til næste dag, men det er der ikke, mens jeg er i lære. Det er fedt,” konstaterer Magnus F. Kamelarczyk, der også er glad for det samspil han får med de andre unge atleter ved Svendborg Sportsakademi, hvor han også er tilknyttet:

“For det første giver træningen mig den styrke og den eksplosivitet, jeg har brug for i min sport. Og når jeg er på arbejde, får jeg ikke det sociale liv på samme måde, som hvis jeg gik på STX, men det får jeg med Sportsakademiet.”

Chris Dam JEnMester er også godt tilfreds

Det er ikke kun Magnus F. Kamelarczyk, som er glad for ordningen med at kombinere elitesport og erhvervsuddannelse. Det gælder også ejeren af Sydfyns Byggefirma APS, Chris Dam Jensen, som også synes, at de to ting spiller godt sammen.

“Det har vi ikke prøvet før, men jeg synes, at det er spændende. Magnus har været meget påholdende med, at han gerne vil i lære i mit firma, fordi vi laver en masse spændende ting, og så er han i en uddannelse, som hedder EUX, hvor han tager en erhvervsuddannelse og en gymnasial eksamen samtidig,” siger Chris Dam Jensen, der sætter pris på den energi, som hans unge medarbejder lægger for dagen.

“Jeg tror, at han fra barnsben af har været meget målrettet i forhold til, hvad han gerne ville, og at han er blevet bakket op af sine forældre. Han holder ved det, han har gang i, og det er prisværdigt,” siger Chris Dam Jensen om samarbejdet.

Hårdt arbejde og god form

De fleste ville blive trætte bare af at bladre i Magnus F. Kamelarczyks kalender, og den unge svendborgenser erkender også, at han af og til føler sig lidt brugt. Men for det meste er sporten faktisk med til at hjælpe ham godt gennem arbejdsdagen.

“Der er nogle dage, der er hårdere end andre, men man kan jo sige, at fordi jeg træner meget, er jeg også i ret god form, og det gør mig ikke så meget at stå og hamre lidt i noget beton. Hvis jeg skal løfte vinduer hele dagen, kan jeg godt være lidt træt i armene, men normalt fungerer det meget godt,” siger crosstriatleten.

“Når jeg kommer ind i rutinen med at have været på arbejde, bliver det en del af hverdagen. Til gengæld skal jeg vænne mig til det igen, når jeg har haft skoleophold. Der kan jeg lige være lidt træt i et par uger, men så passer det igen,” fortæller Magnus F. Kamelarczyk, før han røber, at han ikke er fra en anden planet.

“Jeg har en måned, hvor jeg er meget struktureret, og så tager jeg to-tre dage, hvor det hele roder, og så begynder jeg forfra. Men jeg synes generelt, at det fungerer meget godt. Det kræver helt klart, at du arbejder og træner, når det er arbejdsuge, og så er det det. Der er ikke så meget tid til andet.”

Samspil mellem skole, mester og Sportsakademi

Når Magnus F. Kamelarczyk i det hele taget har mulighed for at leve sine sportsdrømme ud samtidig med, at han sikrer sig en uddannelse, er han ikke den eneste, der har knoklet for det.

I kulissen kræves der nemlig rigtig meget velvilje, så den unge atlet kan kæmpe for guldmedaljer og opfylde sine forpligtelser over for arbejdsgiveren, samtidig med, at han får den nødvendige undervisning i skolen.

Sten Kaj Larsen, der er mentor og træner ved Svendborg Sportsakademi, er en af de personer, der hjælper de unge atleter, og han understreger, at velvilje er et vigtigt brændstof for alle medvirkende.

“Der er fuldt skrald på kommunikationen mellem de involverede parter, og vi møder en stor opbakning og et stort ønske om at få tingene til at lykkes hos både mester og skole. Vi har ikke så mange atleter som Magnus, der er i lære og tager en erhvervsuddannelse, men det fungerer rigtigt godt, og jeg er helt sikker på, at han også giver meget igen,” konstaterer Sten Kaj Larsen, der bakkes op af Chris Dam Jensen.

“Fordi Magnus er så målrettet, som han er med sin uddannelse og sin sport, så vil jeg gerne give lidt til det også. Vi skal være gode ved vores lærlinge, og jeg vil godt gøre lidt ekstra for, at de får en god oplevelse ved at være i lære her,” fortæller ejeren af Sydfyns Byggefirma APS.