ATK

Kernen i Team Danmarks arbejde med talentudvikling er konceptet for aldersrelateret træning - ATK, som kort fortalt er idræt og bevægelse tilpasset børnenes alder og udviklingstrin.

For at kunne regne skal børnene kunne tallene. På samme måde skal børnene kunne kroppens og sportens ABC, før de kan udfolde sig i idrættens verden - uanset hvilke sportsgrene, de kaster sig over. De skal eksempelvis kunne kaste og gribe, inden det sjovt at spille håndbold. De skal kunne løbe og lave retningsskift, inden de spiller badminton - og hoppe inden atletik og gymnastik giver mening.

ATK beskriver indenfor tre faser af børnenes udvikling - faserne før, under og efter puberteten - hvilke tekniske, fysiske, taktiske og mentale færdigheder der skal trænes så der sikres en kvalificeret udvikling af børnenes idrætsfærdigheder og at børnene bliver fascineret af idrætten. Dermed vil de få en bedre totaloplevelser med sport, hvad enten de satser på en elitekarriere eller ej, og den kropslige grunduddannelse vil betyde, at børn og unge i større grad vil tage nogle af sportens værdier til sig. Værdier, der også har betydning for blandt andet deres sundhed, læring og almene trivsel.

For at opkvalificere idrætsundervisningen i Svendborg Kommunes idrætsskoleprojekt efteruddannes alle lærere og pædagoger i ATK. Du kan læse mere om efteruddannelsen i ATK her.

I videoen her kan du også se, hvordan det ser ud, når børnene på idrætsskolerne har ATK.

Aldersrelateret træningskoncept
Du kan læse meget mere om det generelle aldersrelaterede træningskoncept og kroppens ABC her.