Succes på banen begynder udenfor

Mads Andersen er assistenttræner i Svendborg Rabbits, og så er han Talentchef i Svendborg Basketball Club

Muligheden for at vinde pokaler og få succes på banen bygger ikke kun på indsatsen på træningsbanerne, men også i høj grad på den opbakning, som den enkelte atlet har i det daglige. Det er en del af Svendborg Mentaliteten, og en af filosofierne i Svendborg Basketball Club, der af samme grund gør meget for at inddrage spillernes familier.

I den ånd havde klubben takket ja til en workshop, hvor Frederik Kirkedal, Cand. Scient i idræt og sundhed med specialisering i konkurrence og eliteidræt, gav “gode råd til sportsforældre”.

Blandt tilhørerne var den nytiltrådte assistenttræner i Svendborg Rabbits, Mads Andersen, som også bærer en kasket som Talentchef i Svendborg Basketball Club, og han var meget begejstret over dialogen mellem oplægsholder og deltagere.

“Det handlede meget om forældrerollen, det sportspsykologiske og om hvordan sport og hverdag kan gå op i en højere helhed i det daglige hjemme hos atleterne,” siger Mads Andersen, der som en af få danskere har den højeste træneruddannelse fra det internationale basketforbund, FIBA.

I otte sæsoner har han desuden været inde over de danske ungdomslandshold, men Mads Andersen er ikke desto mindre overbevist om, at han – såvel som atleter og forældre – stadig har en masse at lære.

“Ny viden er et af nøgleinitiativerne for at løfte talentudviklingen, og derfor er det vigtigt for os at møde eksperter udefra. Det gælder også når Svendborg Sport & Elite holder webinar med Søren Østergaard den 2. november. Vi skal lære så meget som muligt fra hinanden, så vi alle sammen bliver bedre,” konstaterer Mads Andersen, som ikke har svært ved at finde lokale muligheder og succeser at spejle sig i.

“Lige i vores baghave laver GOG verdens største håndboldtalenter, og sportsligt set har vi et kæmpe uforløst potentiale for udvikling i Svendborg Basketball Club. Vi kan for eksempel arbejde på at få flere basketspillere i sportsklasserne, og på samme måde har vi også Sportsakademiet, hvor flere med fordel kan komme med,” siger Mads Andersen, som får fuld opbakning i sine tanker fra Karin Olsen, der er formand i Svendborg Basketball Club.

“Vi arbejder målrettet på at blive mere professionelle, og Svendborg Mentaliteten er en paraply for alle vores indsatser i klubben. I forhold til workshoppen med Frederik Kirkedal var det intentionen at lave et tiltag, som inddrager forældrene uanset spillernes niveau. Der var stor opbakning, og det har varmet mit hjerte med alle de fine ord, vi har fået efterfølgende,” fortæller Karin Olsen, som meget gerne vil melde ind på lignende arrangementer i fremtiden:

“Forældrene er allerede involveret i tøjvask og kørsel, og vi er ikke i tvivl om, at der kommer et helt andet samspil ud af det, jo mere de bliver en del af den sfære, der omgiver de unge. Sporten og oplevelserne giver fælles referencer i hverdagen, og for de unge er det altid sjovere, når der er opbakning til det, de foretager sig, så på den måde øger det også fastholdelsen i sporten,” konstaterer Karin Olsen.

Hvis du har lyst til at høre mere om, hvordan sport, idræt og fællesskaber klæder de unge på til livet, eller hvis du er involveret i arbejde med børn og unge, så kan du melde dig til webinar 2. november, hvor ungdomsforsker Søren Østergaard for Svendborg Talent & Elite taler under titlen ”Transfer i talentarbejde”. Læs mere og tilmeld dig her.