Sara vil være verdens bedste motocross-kører

Sara Andersen med trofæet for 2. pladsen i Tyrkiets Grand Prix. Samlet sluttede hun VM-serien på 5. pladsen

18-årige Sara Andersen fra Ryslinge er en af verdens absolut bedste motocross-kørere, hvilket hun også understregede med en samlet femteplads i dette års VM-serie, hvor det blev til en andenplads i den tyrkiske afdeling, som afsluttede en sæson, hvor hun også vandt det svenske mesterskab.

Dermed er hun ikke langt fra at indfri den plan, som hun har kæmpet målrettet for i størstedelen af sit liv:

“Det har været min drøm at blive verdensmester, siden jeg var helt lille. Min storebror kørte også, så til min treårs fødselsdag ønskede jeg mig en crosser. Den var nok ikke ret dyr, men samlet set har det været en kostbar gave for mine forældre, for de har været med til at betale en del af udgifterne siden da,” siger Sara Andersen med et smil.

På Saras vej mod verdenstoppen var hun i tre år tilknyttet Talentcenteret ved Svendborg Talent & Elite. Hun var den eneste motocross-kører, men i forhold til drømmene, gjorde det ikke nogen forskel.

“Jeg synes, at det var fedt at træne med andre sportsudøvere, der også gik op i deres sport. Når jeg kørte, trænede jeg ellers meget alene, men i Talentcenteret var jeg sammen med mange andre, der også var super seriøse med deres sport,” forklarer Sara Andersen.

Til trods for de åbenlyse forskelle i de forskellige sportsgrene som fodbold, gymnastik, håndbold og motocross, har atleterne i Talentcenteret meget tilfælles i hverdagen.

“Vi gik til styrketræning sammen nogle timer om ugen, og der fik vi lavet nogle test, som gjorde, at vi hver især kunne arbejde målrettet med at forbedre os på de områder, der havde betydning for vores egne sportsgrene. Og så var det hele noget, som jeg aldrig havde prøvet før,” siger Sara Andersen, der gik på Talentcentret fra 6. klasse til og med 8. klasse.

I dag er det fire år siden, at Sara stoppede i Talentcenteret, men tilhørsforholdet har efterladt varige spor – på den gode måde.

“Det har givet mig mere motivation til at træne, og jeg har lært en masse øvelser, jeg har brugt efterfølgende. Desuden lærte vi en masse om kost og genoptræning, og det kan man jo også bruge i hele karrieren,” konstaterer Danmarks bedste kvindelige motocross-kører.

“Hvis man er seriøs omkring sin sport, er Talentcenteret helt sikkert en god idé. Det er sjov men også meget seriøs træning, så hvis man ikke har de store mål med sin sport, så er det ikke sikkert, at det er det rigtige,” lyder det videre.

Det problem har Sara Andersen aldrig haft. Hun ville – og vil stadig – være verdens bedste på sit felt. Da der ikke køres ungdomsafdelinger i kvindernes klasser, så er der kun en verdensmester ad gangen, og hvis alt går efter planen, så vil VM-kransen inden længe blive hængt om halsen på en fynsk pige fra Ryslinge.

“Jeg kan godt vinde VM inden for et par år. Jeg har stået på podiet i VM-afdelingerne, og jeg har vundet det svenske mesterskab, så det er ikke urealistisk, hvis jeg kan fortsætte min udvikling,” lyder analysen.