Vi vil alle være de bedste – og det giver fællesskab

Ved siden af tiden i 9.i på Nymarkskolen spiller Johanne Lasthein Andersen håndbold i GOG. Valdemar Juul er sejler i Thurø Sejlklub.

Johanne og Valdemar går i Sportsklasserne på Nymarkskolen. De er tossede med sport og elsker at træne. Men de taler først og fremmest om venner og det fællesskab, det giver at være sammen med andre, der også drømmer om sejrsskamler og guldmedaljer.

En gymnastiksal fuld af sportsglade børn, høj musik og en lærer, der fløjter, når det er slut med den enkelte øvelse, og grupperne skal skifte videre til næste.

”Vi har morgentræninger de fleste morgener, hvor vi har noget skadesforebyggende træning og styrketræning. Vi har også forløb om det mentale i elitesport og kost og sådan noget,” fortæller Johanne Lasthein Andersen, der går i 9.i. og spiller håndbold i GOG.

Der er ikke specifik træning i de enkelte sportsgrene. Ingen badmintonøvelser eller fodbold. Men basistræning, der gavner alle atleter fysisk i en hverdag med megen træning i klubberne. Eleverne bliver testet flere gange om året og får gode råd til, hvor de skal sætte ind med styrketræningen – ud fra hvad det kræver i den sportsgren, de dyrker.

Der er også en fysioterapeut tilknyttet Sportsklasserne, som hjalp Valdemar Juul med en knæskade. Gode råd, behandling og genoptræning. Valdemar går også i 9.i og er sejler i Thurø Sejlklub. Både sejleren og håndboldspilleren er glade for træningen, men når de bliver spurgt om det bedste ved Sportsklassen, så er det fællesskabet med andre som dem selv, de nævner som det første.

Vennerne er helt normale – ligesom mig

”Det er rigtig fedt. Man får mange gode venner. Altså det er jo normale venner, men nogen jeg har noget til fælles med. Alle vil jo gerne det samme. Om det så er håndbold, fodbold, sejlads eller svømning,” siger Valdemar Juul, der har gået i Sportsklasserne siden 7. klasse. Johanne Lasthein Andersen kom først i 8. klasse.

”Jeg søgte ind for et års tid siden, fordi jeg gik i en klasse, hvor der ikke var så mange andre, der dyrkede sport. Jeg følte, jeg havde mere til fælles med dem herude, og der er ikke så meget det der med fester, og hvis man nu skulle op til kamp næste dag.”

Der er også forståelse fra lærernes side, hvis eleverne skal til mesterskaber eller turneringer og har behov for at få fri fra skole. De vil selvfølgelig gerne se os skabe resultater, og det vil jeg jo også, griner Valdemar Juul.

”Jeg har fået en masse på det sociale og det sportslige med træningen, som jeg kan bruge i min håndbold. Men også det faglige i skolen, så jeg kan komme videre i gymnasiet. Jeg synes, det her er helt unikt. At man kan kombinere sport med skole,” lyder det fra Johanne Lasthein Andersen.