Sportsklassen: Træning af muskler, brøker og tyske verber

Mads Grønning Frei er et badmintontalent og går i 8.i i Svendborg Kommunes Sportsklasser. Han træner næsten hver dag, og det bakker forældrene op om. Men det er også vigtigt for hans far, at sportens kompetencer kan overføres til andre dele af livet.

Hver morgen står Mads ud af sengen på Thurø, cykler fem kilometer til Nymarkskolen i Svendborg, hvor dagen begynder med morgentræning sammen med kammeraterne i Sportsklassen. Efter skole tager han cyklen tilbage til Thurø, og senere på dagen står den ofte på badmintontræning i Svendborg Badmintonklub. Meget tid går med sport for det unge talent.

”Vi havde mange overvejelser omkring det her skoleskift, da Mads skiftede efter 6. klasse på Thurø Skole. Hvilken klasse bliver det i Sportsklassen? Hvor højt er det faglige niveau? Hvordan kommer skole og sport til at passe sammen, når han træner så meget?”

Thomas Frei er far til Mads Grønning Frei, og han er ikke længere bekymret. Sportsklassen er ikke en træningslejr med sport og sjov. Det er et fællesskab, hvor atleter også er elever, der lærer at sætte struktur på både sporten og skolen.

”Det er nogle rutinerede lærere i Sportsklassen, hvor skolen er et stort fokuspunkt. De går meget op i det faglige. De unge får skabt en god kombination mellem sport og skole, som er faglig, men også social,” fortæller Thomas Frei.

Sportsklassen var Mads’ idé – ikke forældrenes

Mads er glad for at gå i klasse med kammerater, der også interesserer sig for sport. Om de så dyrker håndbold, gymnastik eller ishockey.

”Det er fedt. Alle er søde. Det gode er, de venner man får,” forklarer Mads, der er glad for forældrenes opbakning.

”De støtter mig bare, når der er noget, jeg gerne vil”, fortæller han.

Og det er præcis derfor, forældrene støtter Mads i både sporten og skolen. Fordi Sportsklassen var noget, Mads ville.

”Det var Mads’ egen beslutning. Det kom fra ham, at han ville søge ind. Han skrev selv sin ansøgning. For os var det helt afgørende, at det kom fra Mads selv. At det var noget, han havde lyst til. Motivationen skal komme fra ham. Det er jo ham, der skal morgentræne og passe sin skole samtidig. Derfor er det vigtigt, at det ikke er forældreambitioner, der driver det,” mener Thomas Frei.

10 år med Sportsklasser på Nymarkskolen

Svendborg Kommune har nu i 10 år haft et udskolingstilbud med Sportsklasser på Nymarkskolen. Håndboldspillere er endt på landsholdet, tumblere med VM-guldmedaljer og fodboldspillere med professionelle kontrakter i udlandet. Hverdagen består af morgentræning med styrke- og skadesforebyggende træning, der er tilknyttet fysioterapeuter, og så undervises der også i kost samt den mentale del, når der skal præsteres på højt niveau.

”Mads lærer jo, hvordan han skal passe godt på sin krop, hvad der er godt at spise, og hvordan han skal træne. Her er en god, professionel styring omkring, hvordan han skal træne. De lærer, fx hvordan man styrketræner rigtigt og får rigtig god vejledning. Det fungerer virkelig godt,” lyder det fra faren, der hver dag ser en glad Mads, som synes, det er sjovt at træne og spille badminton – men samtidig er dygtig til at passe sin skole.

”Går man i Sportsklassen, så kræver det, at man er villig til at bruge den ekstra energi og tid på skolen, for at det bliver godt. For de bruger meget tid på sport. De færreste ender jo med at kunne leve af sporten, men Mads får en disciplin fra sporten, som også kan bruges i tilgangen til skolen. Han er nødt til at være struktureret og planlægge sin tid, for der er mange ting, han skal nå.”

Træn, så bliver du god – også til andet end sport

Skal man være en dygtig badmintonspiller, skal slagene øves igen og igen. Små detaljer justeres hele tiden, og slagene gentages og gentages.

”Jeg håber, Mads lærer at overføre den måde at blive god til sin sport på til andre dele af livet også. I badminton bruger man meget tid på at nørde med tingene. Blive ved med at øve sig og gøre en ihærdig indsats for at blive dygtig. Det er gode evner, man får, som kan overføres til mange andre ting,” mener Thomas Frei, som en gang imellem giver Mads og cyklen et lift, når det lige passer med turen til eller fra arbejde. Ud over cykeltur, morgentræning og badminton i klubben, så er Mads Grønning Frei også en del af Svendborg Kommunes Talentcenter, der tilbyder styrke- og skadesforebyggende træning en gang om ugen.

”Jeg lærer en masse, jeg kan tage med mig videre. Hvordan jeg skal træne, hvad der er godt at spise. Det er en god mulighed for mig at gå her i Sportsklassen og sjovt at prøve,” fortæller Mads, der træner badminton 3-4 gange om ugen plus kamp.

Træner dit barn også sport mange timer om ugen og ønsker at drive talentet videre? Måske er Sportsklassen en mulighed. I så fald er der lidt at overveje, mener Mads’ far.

”I Sportsklassen bruger de meget tid på sport, så det skal barnet brænde for. Samtidig skal man have styr på skolen. Der er meget, de skal nå fagligt også. Så det kræver, at man har overskud til begge dele. Til gengæld får de nogle færdigheder i elitesport, som kan bruges fagligt og socialt og dermed kan overføres positivt til andre dele af livet.”

Informationsmøde om Sportsklasserne er torsdag den 12. januar 2023 kl. 18.30-20 på Nymarkskolen i Svendborg. Kræver ingen tilmelding.

Ansøgningsfrist er den 3. februar 2023.