Manden bag Mikkel Hansen og Niklas Landin: Svendborg har fat i den lange ende

Hvordan skaber man de bedste rammer til at udvikle elitesportsudøvere? Hvordan undgår vi, at de unge talenter dropper sporten på grund af skader eller manglende motivation? Svendborg Talent & Elite er anerkendt for deres talentarbejde – og flere vil fremover skele til Svendborgmodellen, mener en ekspert.

Danmarks største håndboldstjerne Mikkel Hansen har flere gange nævnt Claus Dalgaard-Hansen, som en afgørende støtte i hans rejse fra talentfuld ungdomsspiller i GOG til landsholdsprofil og verdensstjerne. Claus Dalgaard-Hansen har arbejdet med talentudvikling i håndbold – både i GOG, med det danske U- og A-landshold på herresiden, og i dag er han talentchef i Skjern Håndbold.

Onsdag er han en af to oplægsholdere, når kommunens talentsatsning ”Svendborg Talent & Elite” afholder webinar om talentarbejde for alle, der er engageret i unge og sport.

”Talentudvikling optager mig, og det er noget, jeg brænder for. Og så sagde jeg ja, fordi synes jeg, det er spændende den måde, de gør det på i Svendborg. Jeg synes, det er fedt, at de tilbyder atleterne noget andet, end det de får i klubberne. Det giver de unge en bedre atletisk bagage, de får nogle andre kompetencer og lærer at bruge hele kroppen. I stedet for mere af det samme, så får de noget andet, og det vil gavne dem fremover. Det er jeg ikke i tvivl om,” fortæller Claus Dalgaard-Hansen, der var i GOG fra 2001 til 2008. Sæsoner, hvor spillere som Mikkel Hansen og Niklas Landin såede frøene til en fantastisk karriere – bare for at nævne to.

Svendborg Talent & Elite tilbyder et miljø ved siden af folkeskolens udskoling og ungdomsuddannelser. Der er Sportsklasser på Nymarkskolen, et Talentcenter som trænere kan henvise atleterne til og Svendborg Sportsakademi for dem på ungdomsuddannelser. Ens for alle er, at der ikke tilbydes sportsspecifik træning. Det er ikke et håndboldakademi eller svømmeakademi. Der er ingen ketsjere, fodbolde eller trampoliner. Der er fysisk- og skadesforebyggende træning. Der er fokus på ernæring og mentale færdigheder – til gavn for alle atleter uanset sportsgren.

”Mange steder ser man, at atleterne bare udsættes for mere af den samme træning meget tidligt. Og så er der en stor risiko for at de brænder ud eller får skader, fordi de træner alt for ensidigt. I min optik handler talentarbejde om at skabe dygtige atleter på seniorniveau, og her mener jeg, at Svendborg har fat i den lange ende. Det er også det, forskningen siger. Så jeg er ikke i tvivl om, at mange vil skele til Svendborg-modellen,” mener Claus Dalgaard-Hansen, der har været med det danske herrelandshold i håndbold til fem slutrunder, han har skrevet bogen ”Talent” i samarbejde med tidligere håndboldlandstræner Ulrik Wilbek, og så har han været nomineret til Team Danmarks Talentpris.

Sammen med Danmarks førende professor og forsker i talentudvikling, Kristoffer Henriksen fra Syddansk Universitet, skal Claus Dalgaard-Hansen onsdag den 6. april holde online-foredrag for alle med interesse i emnet. Den først af en række webinarer – arrangeret af Svendborg Talent & Elite.

”Vi ønsker at hjælpe med at løfte kompetencerne ude i talentmiljøerne. I første omgang i vores samarbejdsklubber under Svendborg Kommunes Team Danmark-aftale. Men hvorfor ikke invitere alle med? I løbet af året vil vi tilbyde oplæg med de dygtigste omkring talentarbejde, så vi kan inspirere og dele viden til gavn for alle talentudviklingsmiljøer i hele Danmark,” siger Sten Kaj Larsen, talent- og elitekonsulent i Svendborg Kommune.

Første webinar er onsdag den 6. april kl. 18.30-20.30. Der vil være oplæg fra Claus Dalgaard-Hansen og Kristoffer Henriksen, diskussion ud fra forskellige cases og mulighed for spørgsmål til de to eksperter. Det koster 100 kr. at deltage.

Link til tilmelding findes her